Wątroba/Liver
Dzisiaj na obiad wątroba. U mnie jagnięca, aleprzepis pasuje zarówno do drobiowej, wieprzowej jak i wołowej.
Nie jest to jakiś wyszukany przepis, ale ja uwielbiam przyprawy, więc znów sporo ich jest.
Składniki:
Wątroba około 300g
1 cebula pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku posiekanego
2 zielone chlli posiekanego
łyżeczka imbiru posiekanego (dla jagnięcej, zabija zapach)
5 łyżek mąki
1 łyżeczka mixed spice
kurkuma, sól, pieprz
świeża kolendra lub pietruszka
Czerwone wino (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na patelni udusić sebulę, czosnek, chilli, imbir. Wyjąć z patelni.
W misce połączyć wszystkie suche składniki. Opanierować w tym wątrobę.
Usmażyć wątrobę, zmniejszyć ogień, dołożyć te uduszone składniki.
Dolać szklankę wody (lub pół wody, pół wina). Dusic przez kilka minut.
Gotowe. Udekoruj zieleniną. Ja podałam z ryżem, bo jest to ulubiony dodatek mojego męrza. Zrobiłam też sałatkę z młodego szpinaku.
English:
Dodaj komentarz