Samoza/Samosa
No i wiedziałam, że nie wysiedzę z nudów. Zaczęłam robić samozę.
Bardzo łatwy przepis. Szybko się robi. I bardzo smaczne.
Przepis:
Składniki:
250g mielonego mięsa (obojętne jakiego, ja użyłam kurczaka)
2 Cebule drobno posiekane
1 łyżeczka posiekanego imbiru
3 ząbki szosnku - posiekane
2 małe zielone chilli - posiekane
1 łyżeczka mieszanki przypraw
sól pieprz do smaku
Ciasto filo
Oliva/olej do smażenia
Przyprawy:
Kurkuma, kolendra mielona, kminek mielony, cynamon, gałka muszkatałowa starta, liść laurowy suszony i zmielony, goździki suszone i zmielone.
(Nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo Kżdy ma inny smak i lubi po swojemu).
Jeśli pominiecie jakąś przyprawę to się nie przejmujcie. Zwykle nie czuć różnicy.
Przygotowanie:
Na patelnie wlej troszkę oliwy. Podsmaż na tym cebulę, czosnek, chill, imbir. Jak te składniki zmiękną i nabiorą koloru dodaj przyprawy. Podsmaż przez około minutę. Dodaj mięso i usmaż . Odstwaw na bok i przestudź. Ciasto filo pokrój na paski o szerokości około 5cm.
Zawijaj łyżkę farszu w filo tak, żeby uzyskać kształt trójkąta.
Rozgżej frytownicę, lub olej w garnku do 175st C. wrzucaj po kilka trojkątów i smaż do uzyskania złotego koloru.
Mój mąż je uwielbia. Mam nadzieję, że wam też będą smakować.
ENGLISH:
And I knew that I wouldn't be sitting all day. I started doing Samosas. A very easy recipe. It gets fast. And very tasty. Recipe: Ingredients: 250g minced meat (no matter what, I used chicken) 2 onions finely chopped 1 teaspoon chopped ginger 3 cloves of garlic - chopped 2 small indian green chillies - chopped 1 teaspoon spice mixture salt pepper to taste Filo pastry Olive / oil for frying Spices: Turmeric, ground coriander, ground cumin, cinnamon, grated nutmeg, dried and ground bay leaf, dried and ground cloves. (I do not give exact amounts of spices, because each person has a different taste and likes in its own way). If you miss a spice, don't worry. It don't usually taste the difference. Preparation: Pour some oil in the pan. Fry onions, garlic, chill and ginger on it. As these ingredients soften and take on color, add spices. Fry for about a minute. Add meat and fry. Set aside and let it cool down. Cut the filo dough into strips about 5 cm wide. Wrap a spoonful of stuffing in filo so as to obtain a triangle shape. Warm up the fryer or oil in a saucepan to 175 degrees C. Put in a few triangles and fry until golden brown.My husband loves them. I hope you will like them as well.