Kurczaczki/Chicken a'la KFC
Polish:
Witam wszystkich.
Ostatnio duży odzew na jednym ze spotted miał mój przepis na kurczaczki a'la KFC.
Tak dawno ich nie robiłam w domu, że dziś z nudów postanowiłąm zrobić dla mężusia obiad z dwóch dań.
Kurczaczki najlepiej najpierw ugotować. I na właśnie wywarze z tych kurczaczków (użyłam podudzia) ugotowałąm pyszny rosołek z nutką koreańską. Przepis dodam innym razem.
No to do dzieła.
Składniki:
Kawałki kurczaka (jakie lubisz)
Mąka ziemniaczana lub kukurydziana - 5 łyżek
Mąka pszenna - 5 łyżek
woda gazowana
Suszona cebula
Suszony czosnek
Suszona kolendra
Troszkę cynamonu
Mieszanka: kminek, nasiona kolendry oraz nasiona musztardy na sucha patelnie, jak się zarumieni to zmielić
Troszkę suszonej miety
Cayenne pieprz
Kurkuma
Bazyla
Oregano
Gałka muszkataliwa
Fnel
Olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać razem z obiema mąkami. Dolać wody gazowanej tyle, żeby utworzyć ciasto troszkę gęściejsze niż na naleśniki.
Kurczaki panierować w tym cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
Ja podałam dziś z ziemniaczkami pieczonymi i sałatką z sałaty lodowej. Trzeba się pozbywać zapasów powoli, bo świerze długo nie przetrwa. W przyszłym tygodniu zaczniemy pozbywać sie puszeczek :)
Dziękuje wam i do jutra.
English:
Recently, a big response on one of the spotted had my recipe for chickens à la KFC. I haven't done them in my home for so long that today I decided to make a two-course dinner for my husband. Chickens are best cooked first in water. And on the stock of these chickens (I used a drumstick) I cooked a delicious broth with a Korean note. I will add the recipe another time. Well, let's do it.
Ingredients:
Chicken pieces (what you like)
Potato or corn flour - 5 tbsp
Wheat flour - 5 tbsp
Sparkling water
Dried Onion
Dried Garlic
Dried Coriander
A little cinnamon
Mixture: cumin, coriander seeds and mustard seeds on dry pan, if they are browned make them ground
A little dried mint
Cayenne pepper
turmeric
Basil
Oregano
Nutmeg
Fenel
Oil for deep frying
Preparation:
Mix all spices together with both flours. Add sparkling water enough to make the dough a little thicker than for pancakes. Chicken in this batter and deep fry.
I served today with baked potatoes and iceberg lettuce salad. You have to get rid of your supplies slowly, because it won't last long. Next week we will start getting rid of the cans :) Thank you and see you tomorrow.